Grily.czGrilujeme steaky

Grilujeme steaky

Grilujeme steaky

Chystáte se grilovat? Připravte si pravé argentinské steaky!

Co se vám vybaví, když se řekne Argentina? Udatní gauchové, svůdné tango, exotická Patagonie, překrásné vodopády Iguazů či nekonečné travnaté pampy, kde se pod širým nebem pasou stáda skotu a koní? Ano, to všechno se skrývá pod značkou Argentina. Pravý gurmán však rozzáří očka a vybaví se mu šťavnatý argentinský steak s lahvinkou dobrého červeného vína.

Grilujeme steaky

Ale jak správně grilovat po Argentinsku? Zárukou úspěšného argentinského grilování je především kvalitní a čerstvé argentinské maso. Maso z mladých býků pasoucích se na zelených a vlhkých rovinách Argentiny, zvaných Pampy, je velmi šťavnaté, má výraznou barvu a chuť a díky své kvalitě se podává pouze se solí bez marinád a koření. Důležitý je též výběr grilovacího uhlí. Argentinci negrilují na plamenech, ale na žhavých uhlíkách. K tomu je potřeba vysoce kvalitní a dlouho hořící uhlí, ideálně bez chemických látek.

Jako předkrm se v Argentině podává tradičně choripan. Název vznikl spojením dvou slov, chorizo (klobása) a pan (chleba). Chorizo je chuťově výrazná poctivá klobása z vepřového a hovězího masa plná bylinek. Je tak vynikající, že většinou chutná i těm, kteří uzeninám příliš neholdují. Při přípravě choripanu se rozkrojené opečené chorizo vloží do opečené bagety a polije omáčkou chimichurri. Dalším oblíbeným předkrmem jsou empanadas (taštičky plněné hovězím masem) či grilovaný sýr provolone vyrobený z plnotučného kravského mléka.

Specialitou argentinského asada je grilování vnitřností tzv.chinchulines. Můžou to být střeva, brzlík, srdce, játra či ledviny. Velmi oblíbená jsou černá jelítka tzv. morcillas. Pak následuje maso. To můžete servírovat na stolním ohřívači, na kterém vám maso nevystydne.

Na argentinském grilu by neměl chybět hovězí pupek (vacío). Pro grilování je nejvhodnější flap steak, který pochází ze spodního šálu hovězího pupku. Alternativou může být skirt steak či flank steak, který má velmi jemnou chuť. Ponecháme-li na steaku tuk a blánu, dosáhneme typické šťavnaté chuti. Steaky z hovězího pupku jsou výborné na začátek při čekání na jiné druhy masa, které se grilují delší dobu. Maso krájíme těsně před servírováním přes vlákno na plátky cca 5 mm silné.

Pokračuje se dalšími druhy masa, jako je Entrecotte z vysokého roštěnce (bife ancho). Ten bývá označován za nejšťavnatější steak, protože je lehce mramorovaný a uprostřed má tukové očko.

Striploin steak z nízkého roštěnce (bife angosto) je libovější než z roštěnce vysokého a je to bezesporu nejoblíbenější steak pro grilování. Jeho základní charakteristikou je především tukové krytí, které steaku dodává nezaměnitelnou chuť, vzhled i aroma.

Alternativou je určitě i rumpsteak z hovězího zadního (corazón de cuadril), který pochází z nejjemnější části hovězího zadního. Nejenže má nízký obsah tuku, ale navíc je neuvěřitelně chutný.

Velmi oblíbená jsou i hovězí žebra (costillas). Je to jeden z hlavních druhů masa, který Argentinci grilují a proto se jim též říká Asado, což je v Argentině hlavní název pro grilování nebo-li barbecue. Ti, kdo holdují pouze libovému masu si pak pochutnají na argentinském steaku z hovězí svíčkové (fillet).

Nejvhodnější přílohou k dobrému grilovanému masu je osvěžující zeleninový salát nebo grilovaná zelenina. Je lehká, nezatěžuje žaludek a tak zbyde více místa na grilované maso! Oblíbený je též salát Olivier (ensalada rusa) připravený z brambor, vajec a majonézy. Steaky a choripan podávejte s typickou argentinskou salsou chimichurri připravené ze směsi oregana, česneku, petrželky, soli, pepře, papriky, oleje a octu.

U argentinského asada bezesporu nesmí chybět Malbec. Víno příjemné chuti a středního těla, s typicky zemitými tóny a intenzivní temné purpurové barvy, je díky své silné struktuře a robustním taninům výborným partnerem pro šťavnaté steaky.

Vše potřebné ke grilování najdete na eshopu www.pampasmarket.cz.

Dobrou chuť! Buen provecho!

Grilujeme steaky
Autorizovaný prodejce: